Chit-Chat

huhuhu..kotak nie disediakan utk kemudahan anda semua..nak sembang ka apa ka ekot suka ati angpa laaa..janji happy..muahahahaha..gune kan ia dgn seadanya..ahaks..
ShoutMix chat widget

Blog Archive

Wednesday, June 30, 2010

Jahil!!

urghhh..!!*sigh~aku cukup geram dgn org yg jahil nie..kau dah lah jahil *asal kaler pink? pastu sombong plak tuh..org tegur tak nak terime..then nak melenting..oh please laa..mcm good2 ajer..

ptg tadi..cik innz nie post status dekat facebook.."org islam tak boleh keje bank??"..then aku tanye lah..sape yg cakap mcm tuh..and die pon cakap ade lah blogger nie *tak leh kasi link..aib.. die post pasal imam muda..then die kuarkan statement "kalau dah Islam sangat, pehal leh ada sorang tersentil keje as pegawai bank ni? Ya Ampun.... tau tak kerja tu bergelumang ngan dosa? Sama je taraf macam ko kerja kat bar serve arak! Wakakakak.... Riba oi riba... dan ko antara orang yang bertanggungjawab menghalalkan yang harammmm... LOL" aku pegi ah tegur die..then melenting..mak aih..salah ke aku..?haishhh..dah laa jahil..tak nak terime teguran plak tuh..

ok dah alang2 dekat sini nie aku nak share kan pendapat aku..yg salah harap dibetulkan..dan nescaye yg baik itu datang dari Allah SWT..untuk korg2 yg berfikiran sedemikian bahawa kerje dekat bank haram sbb sistem pinjaman , card credit dll mengamal kan sistem riba adalah same sekali tidak betol..ia aku setuju riba itu haram..and korg semua kene tau satu perkara..dosa2 riba..dosa2 riba nie ade katogeri die :-

  1. Dosa makan riba
  2. Dosa memberi makan riba
  3. Dosa menulis perkara riba
  4. Dosa jadi saksi perkara riba
  5. Dosa berusaha dan menjalankan perkara riba
  6. Dosa menolong menjalankan perkara riba
*sumber : Sistem Pengurusan Fatwa , Institut Pengurusan & Penyelidikan Fatwa Sedunia

senarai dekat atas tuh senarai2 jatuhnye hukum berdosa bagi riba..tak ade pon dekat atas tuh tulis dosa bekerja di sebuah bank..semua dosa tuh termaktub dalam loan and credit card department..mane kau tau si imam muda tuh dalam department tuh..?ntah2 die just kerani dekat situ..dah tambah lagi satu dosa buat fitnah..menjatuhkan hukum dosa sewenang2nye dah tercatat..wallahu'alam..

dekat bawah nie aku senarai kan ape hukum bermuamalat dengan bank :-

  1. Bekerja di bank atau institusi kewangan adalah harus
  2. Pinjaman bank atau institusi kewangan adalah haram hukumnya kecuali bagi memenuhi keperluan asas yg mendesak
  3. Menyimpan di bank dan tidak mengambil faedah adalah harus
  4. Wang faedah yang diperolehi dari bank atau institusi kewangan adalah haram digunakan untuk diri sendiri tetapi hendaklah diserahkan kepada Baitulmal
  5. Menerima berbagai bentuk hadiah dan pemberian dari bank dan institusi kewangansiswa adalah harus hukumnya
  6. Menyewa bangunan kepada bank adalah haram
  7. Memegang saham bank yang mengamalkan riba adalah haram
*sumber : Sistem Pengurusan Fatwa , Institut Pengurusan & Penyelidikan Fatwa Sedunia


so skrg dah ternyate keje dekat bank tak haram dan tak berdosa..entah ape2 lah miss so-perfect-in-everything..hahaha..so cik..ape lagi nak dibangkang..?aku actually sedih dgn kejadian nie..biler ditegur tak bertudung marah..yelah..kau tuh tak bertudung..then nak aib2 kan peserta imam muda..then nak bercerite hukum halal haram n dosa pahale..*sigh~sumpah macam badut doh kau..cermin diri dulu before nak buat statement ape2..dah lah kene tegur melenting..ntah ape2 lah org zaman skrg nie..so miss so-perfect-in-everything..kalau kau nak ckap haram lagi keje dekat bank terpulang lah..aku amek info nie dari Fatwa..kalau kau fikir kau betol..apply lah untuk Majlis Fatwa Malaysia..Good Luck..!!


*p/s :: innz..sory laa aku terase ghairah nak post bende nie..yelah kalau dibiarkan nnt hanyut plak kan..hahahaha..aku dah post dah dulu..jgn nak gatal2 kau post plak..

10 kritikan:

I n n z said...

tak blh dow.
aku nak post gak .
sumpah tak leyh thn diri .
hahah !

z h a f said...

hahahaha..sile2 lah wahai cik innz..

intanurulfateha ❤ said...

dasat eh budak ituh

l0veyd0veyd00 said...

Dosa makan riba <-- ini untuk orang yang amik duit riba.
Dosa memberi makan riba <-- ini untuk orang yang membantu PROMOTE suh amik riba...
Dosa menulis perkara riba<-- ini untuk orang yang tolong isi borang untuk mintak pinjaman ke, card credit ke...tandatangan pun kena la ye..
Dosa jadi saksi perkara riba <-- ko keje kat situ takkan tak MENYAKSIKAN APA2 KOT... sure la ko jadi saksi kan..
Dosa berusaha dan menjalankan perkara riba <--- berusaha memantapkan BANK tersebut...keje rajin2 ye..OT smpi kul 10 malam...baguih...
Dosa menolong menjalankan perkara riba <-- ko keje situ, memang ko xtolong pun... -.-

z h a f said...

LOL..superb badut..hahahaha..nak jadi badut kat sini plak..yosh..!!good luck..!!

l0veyd0veyd00 said...

kenapa tak jwb komen aku tu? sini aku paste semula...

Dosa makan riba <-- ini untuk orang yang amik duit riba.
Dosa memberi makan riba <-- ini untuk orang yang membantu PROMOTE suh amik riba...
Dosa menulis perkara riba<-- ini untuk orang yang tolong isi borang untuk mintak pinjaman ke, card credit ke...tandatangan pun kena la ye..
Dosa jadi saksi perkara riba <-- ko keje kat situ takkan tak MENYAKSIKAN APA2 KOT... sure la ko jadi saksi kan..
Dosa berusaha dan menjalankan perkara riba <--- berusaha memantapkan BANK tersebut...keje rajin2 ye..OT smpi kul 10 malam...baguih...
Dosa menolong menjalankan perkara riba <-- ko keje situ, memang ko xtolong pun... -.-

apa komen anda?

z h a f said...

eh badut datang lagi..kalau cakap ngn org tak reti berfikir cakap lah macam mane pon kau tak akan paham..sbb kau jahil..clown always be a clown..hahahaha..

l0veyd0veyd00 said...

ok..dah kalah la tu..baru hidup 19thn, nak betah.... sendiri tulis, pastu kesimpulan contradict dengan bukti yang dikemukakan...so stupid :)

Anonymous said...

awk keje kt bank eh? ololo sabar eh..cian dia

z h a f said...

aik..bawak geng ke badut..?bukan kalah..diam tak bermakne kalah..dari terus bersuare tapi tak paham2..buat penat jer..heh..sape lah yg tgh menunjukkan kebodohan dekat sini..udah2 lah tuh cik badut..stop jadi badut dekat blog org..bwahahaha..

About Me

My photo
ehem2..blog aku umpama diari ku..tempat ku menulis dan meluahkan ape yg aku rase..i write what i want to write..sharing tuh siket2 ah..hahahaha..tapi kalau tak suke jgn nak comment pakai perkataan2 yg tak bertamadun dan sbgnye..just close the tab and pooofff!! go..ok..? (^^,)*V

Followers

WishList!!

1 :: Handphone baru Sony Satio

2 :: Lappy Baru Sony Vaio

3 :: DSLR

4 :: Desktop baru (buat main game)

5 :: Seluar Jeans (yg amat banyak sebab aku ade 2 jer)

6 :: Kasot Everlast/Supra

7 :: New White Guitar (acah2 suci kalo putih :D )

Template by: Free Blog Templates